Sos de mere, fiert putin timp
si aromat la maxim. Fara zahar.
Ingrediente pentru sos de
mere:
- 2-3 kg de mere
- 1 lamaie
- optional condimente: scortisoara, nucsoara, ghimbir, etc.
Merele se curata de coaja.
In copilarie, mama ma certa
mereu fiindca curatam prea gros fructele si legumele. La fel curat si acum, nu
am rabdare sa curat coji transparente.
Dar din cojile de mere curatate gros iese un compot super aromat. Mai adaugam cativa litri de apa, cateva cuisoare, scortisoara si 1/2 din coaja de la lamaie. Cu cat mai groase cojile, cu atat mai bun compotul. Da, mamicilor? Lasati copii sa curete cum pot ei. :)
Merele se taie cuburi mici de
1-2 cm. Le tai mici ca sa lase rapid zeama lor si sa nu trebuiasca sa le fierb
mai mult de 20 de minute.
Am adaugat sucul de la
o lamaie. Fiindca am avut lamaie bio, am adaugat si 1/2 din coaja. Folosesc
lamaia la sosul de mere si pentru gust, dar mai ales ca sa pastreze culoarea
merelor. Lamaia mai este si un conservant excelent.
Deci merele cuburi si sucul de
la lamaie se pun pe foc mic, acoperite cu capac. Eu nu adaug apa. Merele sub
aburi lasa destula zeama, chiar daca nu sunt proaspat culese. De fapt lasa
destul suc cat sa le fac piure. Deci doar le fierb putin sa se inmoaie, sa aiba
acel gust de mere gatite. Dar aroma ramane proaspata, perfecta. Daca fierbeti
mult timp cu apa, se duce aroma proaspata de mere.
Se amesteca des ca sa nu se
lipeasca de fundul oalei.
Cand sunt gata (in cazul meu a
fost destul 20 de minute), se scoate capacul si se fac piure cu un blender de
mana.
Aceasta este textura rezultata.
Cum am zis, am avut exact cata zeama a fost nevoie ca sa le dea o consistenta
superba de sos.
Sosul de mere se toarna
fierbinte in borcanele sterilizate la cuptor. Se lasa jumatate de ora cu
capacul in jos (ca sa se sigileze mai bine) si apoi se intorc. Se racesc
treptat sub patura pana a doua zi.
Sosul de mere se poate manca
pur si simplu cu lingurita. Daca aveti mere dulci, iese destul de dulce. Il mai
puteti folosi la tarte, briose cu sos de mere, biscuiti cu sos de mere, etc.
Pofta mare!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu