marți, 30 septembrie 2014

Reteta de sos de mere



 Sos de mere, fiert putin timp si aromat la maxim. Fara zahar.

 

 Ingrediente pentru sos de mere:

  • 2-3 kg de mere
  • 1 lamaie
  • optional condimente: scortisoara, nucsoara, ghimbir, etc.
Merele se curata de coaja.
In copilarie, mama ma certa mereu fiindca curatam prea gros fructele si legumele. La fel curat si acum, nu am rabdare sa curat coji transparente.

Dar din cojile de mere curatate gros iese un compot super aromat. Mai adaugam cativa litri de apa, cateva cuisoare, scortisoara si 1/2 din coaja de la lamaie. Cu cat mai groase cojile, cu atat mai bun compotul. Da, mamicilor? Lasati copii sa curete cum pot ei. :)


 


Merele se taie cuburi mici de 1-2 cm. Le tai mici ca sa lase rapid zeama lor si sa nu trebuiasca sa le fierb mai mult de 20 de minute.

Am adaugat sucul de la o lamaie. Fiindca am avut lamaie bio, am adaugat si 1/2 din coaja. Folosesc lamaia la sosul de mere si pentru gust, dar mai ales ca sa pastreze culoarea merelor. Lamaia mai este si un conservant excelent.
 
Deci merele cuburi si sucul de la lamaie se pun pe foc mic, acoperite cu capac. Eu nu adaug apa. Merele sub aburi lasa destula zeama, chiar daca nu sunt proaspat culese. De fapt lasa destul suc cat sa le fac piure. Deci doar le fierb putin sa se inmoaie, sa aiba acel gust de mere gatite. Dar aroma ramane proaspata, perfecta. Daca fierbeti mult timp cu apa, se duce aroma proaspata de mere.

Se amesteca des ca sa nu se lipeasca de fundul oalei.

Cand sunt gata (in cazul meu a fost destul 20 de minute), se scoate capacul si se fac piure cu un blender de mana.


 

Aceasta este textura rezultata. Cum am zis, am avut exact cata zeama a fost nevoie ca sa le dea o consistenta superba de sos.


 

 Sosul de mere se toarna fierbinte in borcanele sterilizate la cuptor. Se lasa jumatate de ora cu capacul in jos (ca sa se sigileze mai bine) si apoi se intorc. Se racesc treptat sub patura pana a doua zi.


Sosul de mere se poate manca pur si simplu cu lingurita. Daca aveti mere dulci, iese destul de dulce. Il mai puteti folosi la tarte, briose cu sos de mere, biscuiti cu sos de mere, etc.


Pofta mare!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu