marți, 23 septembrie 2014

Reteta de nectar de fructe: capsuni, banana si nectarina

Luna trecuta vorbeam cu alta mamica cat de multi bani cheltuim la fiecare iesire in parc cu copiii. Concluzia ne-a fost ca cei mai multi bani se duc pe sucuri, apa si snack.
Dupa aceea m-am gandit ca daca oricum cumpar sucuri, de ce sa nu le fac in casa toata vara cand fructele sunt la preturi mici. Asa am redus si cheltuielile, dar cel mai important este ca am linistea ca-i dau ceva sanatos copilului meu.
A doua grija a fost ca pun aspirina asa ca am intrebat pe doctorita fetitei mele ce parere are despre asta. Mi-a recomandat sa-i dau cat pot de mult sucuri proaspete, dar a zis ca comparativ cu conservantii din comert e mai sanatoasa aspirina. Oricum ii dau cate o sticla de 200-400 ml, asa ca are putina aspirina deodata.

 






Cand fac suc eu tin fructele cu mult zahar, ca sa fac si sirop din ele. Daca nu vreti sa faceti si sirop de capsuni,  atunci folositi doar 100-200 gr de zahar si mixati in blender cu capsunile, fara sa mai tineti la frigider 24 h.
Ingrediente pentru suc de capsuni:
  • 2 kg de capsuni
  • 1 - 1,5 kg de zahar
  • 1 banana decojita, taiata in cuburi mici
  • 1 nectarina decojita (3 caise daca nu aveti), taiata in cuburi mici
  • sucul de la o lamaie
Capsunile se spala bine si se pun intr-un lighean incapator impreuna cu zaharul. Se dau la frigider pentru 24 h, timp in care amestecati mereu ca sa se dizolve zaharul.
Strecurati 3/4 din lichid intr-o oala (o sa mai aveti nevoie de 1/4 din sirop  si la nectarul de capsuni) si faceti cu el sirop de capsuni dupa reteta de aici

Siropul si capsunile ramase le dati in blender la viteza mare, apoi le strecurati de samburi cu ajutorul unei site dese.
Adaugati cuburile de banana si nectarina, sucul de la o lamaie si un litru de apa. Cantariti si socotiti cate o aspirina pentru fiecare kg. Eu am avut aproape 3 kg, asa ca am pisat 3 aspirine si le-am adaugat la suc.


























Sterilizati sticle sau borcane la cuptor, apoi turnati in ele sucul pana aproape de capac.
Pregatiti o oala (sau mai multe) cu un prosop impaturit in patru, asezati borcanele inchise bine si turnati apa pana aproape de capace. Acoperiti cu un prosop umed si fierbeti la foc mic timp de 30-40 de minute, din momentul in care a inceput sa fiarba apa din oala.
Lasati borcanele in apa pana cand se racesc complet, apoi asezati-le pe rafturi in camara.
Aceste sucuri rezista ca oricare alta conserva.

 

.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu